Zangpraktijk Hannah Ybeles Smit

Voor als je stem je lief is

 

Methodiek zang

Hoe geef je de juiste zanginstructies: voor dirigenten en zangers/zangdocenten die zich willen nascholen.

-‘Ik weet wel wat ik wil met mijn koor, maar mijn instructies blijven niet hangen’ -‘Mijn alten zingen zo kaal hoe laat ik ze beter mengen met de rest van het koor?’
-‘De sopranen knijpen zo in de hoogte, wat kan ik daar aan doen?’
-‘De tenoren kunnen niet mooi zacht zingen in de hoogte’
-‘Mijn leerling zingt popmuziek, maar klinkt zo klassiek in de hoogte, ik weet niet wat ik daar aan moet doen’
-‘mijn leerling blijft met lucht zingen, terwijl ik al uitgebreid aandacht aan adem heb besteed’

Regelmatig komen er dirigenten en zangdocenten bij me met bovenstaande vragen. Er is behoefte aan nascholing. Voor deze groep geef ik de lessen zangmethodiek in kleine groepjes bij mij thuis, dezelfde stof als die ik op het conservatorium behandel in de methodieklessen.

Ieder jaar start er een of meerdere cursussen, afhankelijk van de vraag. Data en tijden zijn altijd in overleg, meestal 2-wekelijks in Delft. Ik behandel er de zelfde stof als die ik in het 4e en 5e jaar van de Schumannacademie behandel aan toekomstige zangdocenten. Men leert alles over houding, ademhalingsmethoden, anatomie en werking van het strottenhoofd, de hele EVTS cursus zit er in, CVT en lichtenberg ook voor een deel, de ins en outs van het lesgeven aan zangers en het diagnostiseren van de stem: waar is verbetering mogelijk, en wat zet ik daar voor in?
De cursist krijgt ook praktische ervaring, doordat men voor de groep zangles geeft aan een proefpersoon. Iedere les geeft een cursist een les van een half uur aan een proefpersoon die ik inhuur. De ervaring leert dat de deelnemers dit een van de meest waardevolle ingrediënten van de cursus vinden. Het werk thuis bestaat uit theorie lezen en opdrachten uitwerken, per keer is dat ongeveer een uur voorbereiding.
De kosten: 700 Euro Het eerste deel van de cursus duurt 7 maanden waarin men 14 lessen van 2 uur krijgt. Men heeft dan alle stof gekregen die men ook krijgt in het 4e jaar van de Schumannacademie. De cursist kan daarna opnieuw besluiten of hij/zij ook het erop volgende jaar wil volgen.
Plaats: Delft-centrum,
Aanmelden per mail.

Aanbeveling op linked in door Hanneke Baan, studente:
Hannah is een professioneel en doortastend persoon en kan haar grote inhoudelijke en praktische kennis goed overdragen. Zij heeft oog voor de persoonlijke behoefte van de student, zonder het doel van de les uit het oog te verliezen. Haar lessen zijn gestructureerd, inhoudelijk sterk en doelgericht. Theorie en praktijk wisselen elkaar op een zeer aangename manier af, in een lessfeer, die zowel aangenaam als prestigieus is.